Де і як добувають ікру лососевих?

Чи часто, ласуючи червоною ікрою, ми замислюємося над тим, який шлях вона пройшла, щоб потрапити до нас на стіл? Адже це досить цікаве та важливе питання, відповідь на яке не тільки підвищує нашу ерудицію, але й багато в чому пояснює такі показники, як якість та вартість ікри. Давайте коротко ознайомимося з найбільш поширеним процесом.

У період вилову (з початку червня до кінця жовтня) дуже важлива чітка хронологічна узгодженість та швидкість дій усіх учасників видобутку, обробки та заготівлі ікри. Адже саме від такої узгодженості залежить якість кінцевого продукту – чим менше червона ікра знаходиться усередині спійманої риби, тим її якість вища.

Відловлюють рибу за допомогою особливих снастей, якими укомплектовані всі спеціалізовані рибальські траулери. Після вилову лосось відразу йде на обробку. Це може відбуватися на тому ж судні або на своєрідних плавучих заводах, які супроводжують траулери. Розділ починається з вилучення нутрощів риби, після чого ті сортуються в різні лотки: для внутрішніх органів і для ястиків з ікрою. Патраний лосось міститься в третій. Далі ікру кілька разів ретельно промивають морською водою та сортують.

Із ястиків ікринки звільняють методом грохотіння на спеціальних верстатах. Вібрація в таких механізмах дозволяє ікринкам відокремитися від плівки і просіятися через спеціальне сито. Для чистішого відділення такий процес зазвичай запускається двічі і він супроводжується додатковим спуском ікри по похилій марлевій тканині, яка вбирає залишки плівок.

Наступний процес – соління та контроль якості. Очищена ікра лосося на 10-20 хвилин занурюється у ємності із міцним сольовим розчином. А потім відразу ж поміщається в центрифугу, де з її поверхні видаляється практично вся вода, для того щоб потім на спеціальному столі, що підсвічується, майстер міг перевірити і оцінити якість ікринок. Після контролю якості той же майстер консервує ікру за допомогою олії та консервантів, або ж передає її на заморожування. Далі продукт у невеликих запечатаних та маркованих пластикових контейнерах відправляється безпосередньо на ринок або завод-замовник для фасування.

Як ми вже писали, це найпоширеніший процес постачання ікри для продажу. Набагато рідше вдається зустріти аляскинську червону ікру, адже саме цей її вигляд має найбільші і найкорисніші ікринки. Саме вона видобута справді найбільш правильним методом – якраз, коли риба входить у річку на нерест. У момент, коли лосось робить перший ковток прісної води, у нього в організмі запускаються процеси віддачі корисних речовин із тіла в ікру, насичуючи її максимумом вітамінів та мікроелементів.

Добуту на Алясці, купити червону ікру оптом та в роздріб можна у нашому магазині Світ Морів!

Доступно під час реєстрації

Реєструйтеся та додавайте товари до списку бажань, ділитесь списками з друзями та обговорюйте товари разом

Реєстрація